Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Керамична форма 30/25 см добре намаслена със зехтин.
През ренде мандолина се нарязват картофите. Поставят се в купа със студена вода, за да не потъмнеят картофените люспи. Преди подреждането им се отцеждат.
Тиквичките са нарязват на шайби, около 3 мм.
Пред рендето се минава и главата лук.
Чери доматите се нарязват на половинки. Наситняват се зелените подправки.
Първо се започва с подреждането на картофите във формата, като се застъпват, следва ред от тиквички, без да се застъпва, но да са една до друга шайбите, следва лук на филийки, като се разделят отделните му слоеве, разхвърлят се и половината от доматите.
Посолява се със сол, черен пипер, половината от зелените подправки, половината от настъргания пармезан.
Идва ред на ориза, който се разхвърля отгоре абсолютно суров, като се има предвид, че този вид ориз предварително не се минава под течаща вода, изсипва се цялото количество, разпределя се.
Отгоре върху него се разхвърлят останалата част от доматите и следва отново ред картофените люспи, лук, тиквичките, зелените подправките, сол, черен пипер и така до края на продуктите и подправките.
Сипва се струйка зехтин.
Върху подредената така пармиджана се посипва пармезан, поръсва се добре с галета. Водата се налива отстрани, за да не измие подправките. Ако е необходимо и по преценка може към края на печенето, да се долее още мъничко вода, не повече от 50 мл.
Пече се на 180-200 градуса за около 60 мин.
Пармиджаната от тиквички се сервира охладена и поръсена с малко листа от босилек.
Източник: 55winston55
Коментари