Пармиджана с тиквички

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Пармиджана с тиквички
Снимка: marcheva14
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Ако искате да накарате някой да ви обикне, проговорете му на езика на любовта с пармиджана с тиквички"

Необходими Продукти

  • ориз - 250 г Карнароли или Арбиои
  • картофи - 3 бр. по - малки по размер
  • лук - 1 глава
  • чери домати - 150 г
  • пармезан - 120 г
  • вода - 500 мл
  • галета - за поръска
  • магданоз
  • розмарин
  • босилек - шепа свежи листа, накъсани
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • зехтин - за готвене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса;

Керамична форма 30/25 см добре намаслена със зехтин.

През ренде мандолина се нарязват картофите. Поставят се в купа със студена вода, за да не потъмнеят картофените люспи. Преди подреждането им се отцеждат.

Тиквичките са нарязват на шайби, около 3 мм.

Пред рендето се минава и главата лук.

Чери доматите се нарязват на половинки. Наситняват се зелените подправки.

Първо се започва с подреждането на картофите във формата, като се застъпват, следва ред от тиквички, без да се застъпва, но да са една до друга шайбите, следва лук на филийки, като се разделят отделните му слоеве, разхвърлят се и половината от доматите.

Посолява се със сол, черен пипер, половината от зелените подправки, половината от настъргания пармезан.

Идва ред на ориза, който се разхвърля отгоре абсолютно суров, като се има предвид, че този вид ориз предварително не се минава под течаща вода, изсипва се цялото количество, разпределя се.

Отгоре върху него се разхвърлят останалата част от доматите и следва отново ред картофените люспи, лук, тиквичките, зелените подправките, сол, черен пипер и така до края на продуктите и подправките.

Сипва се струйка зехтин.

Върху подредената така пармиджана се посипва пармезан, поръсва се добре с галета. Водата се налива отстрани, за да не измие подправките. Ако е необходимо и по преценка може към края на печенето, да се долее още мъничко вода, не повече от 50 мл.

Пече се на 180-200 градуса за около 60 мин.

Пармиджаната от тиквички се сервира охладена и поръсена с малко листа от босилек.

Източник: 55winston55

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
В изброените продукти изобщо не виждам тиквички.
02.10.2022 10:00