Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Солено руло»Свинско печено за Нова година

Свинско печено за Нова година

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k4
Свинско печено за Нова година4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
8
"Не можем да си позволим да прекараме новогодишната нощ без свинско печено на трапезата"

Необходими Продукти

  • свинско месо - около 1.500 кг
  • розмарин - клонка
  • магданоз - 1 бр. връзка
  • чесън - 2 бр. скилидки
  • прошуто крудо - 100 г
  • вино - 100 мл сухо бяло
  • бульон - 200 мл зеленчуков
  • сол
  • зехтин
  • за тестото
  • брашно - 500 г
  • сол - 1 ч.л
  • захар - 1/2 ч.л.
  • зехтин - 30 мл
  • вода - 280 мл
  • мая - 20 г кубче
  • и още
  • жълтък - 1 бр.
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • сусам - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо си пригответе тестото. В купа сложете пресятото брашно, добавете зехтина, солта и излейте разтворената в топла вода и захар мая.

Замесете меко тесто. Направете го на топка, намажете със зехтин, покрийте купата с парче найлон и кърпа. Оставете на топло, докато удвои обема си.

Докато това става, пригответе месото. Нарежете на много ситно игличките розмарин, магданоза и скилидките чесън.

Намажете много добре месото със сол и зехтин. Натупайте го със зелените подправки. Почти го покрийте.

В голяма тенджера загрейте зехтин с една скилидка чесън за минутка.

Извадете скилидката и сложете месото. Запържете го за по 3-4 мин на страна. Полейте месото с виното. Изчакайте няколко минути да се изпари алкохолът и налейте зеленчуковия бульон.

Покрийте съда и гответе на умерен огън 20 мин. Извадете свинското, охладете!

Разточете тестото на набрашнена повърхност. От края му си изрежете с формичка звездички за украса. Покрийте месото с тънки резени прошуто крудо. Сложете месото в средата.

Завийте го добре от всички страни. Наредете звездичките по тестото. Намажете с разбит с прясно мляко жълтък. Поръсете със сусам.

Сложете тавата в НЕЗАГРЯТА фурна, включете на 160°C. и изпечете до приятен загар на тестото или около час и половина вашето свинско печено.

Изчакайте 15 мин, преди да нарежете вашето свинско печено за Нова година!

Източник на рецептата италианското кулинарно списание Cucinare bene!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: