Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Огретен»Огретен от тиквички по френски

Огретен от тиквички по френски

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k7
Огретен от тиквички по френски
Снимка: Нина Иванова Иванова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Не твърдим със сигурност, че Франция е родината на огретена, но знаме ,че там приготвят страхотен огретен от тиквички"

Необходими Продукти

  • тиквички - 600 г
  • домат - 100 г
  • олио - 3 с.л.
  • масло - 30 г
  • кашкавал - 100 г
  • брашно - 2 с.л. с връх
  • мляко - 500 мл прясно
  • яйца - 2 бр.
  • магданоз - 2 с.л. нарязан
  • копър - 2 с.л. нарязан
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете тиквичките и домата и ги нарежете на дребни кубчета. Загрейте олиото на умерена температура и запържете тиквичките за около 15 мин, като разбърквате.

Прибавете нарязаните магданоз и копър и овкусете със сол и черен пипер.

Сипете половината от тиквичките на дъното на тавичка. Отгоре поръсете с половината от нарязания домат. Поръсете с половината от настъргания кашкавал.

Сипете втората половина от тиквичките. Отново поръсете с нарязан домат. Загрейте маслото в огнеупорен съд и запържете брашното за около 2 мин.

Сипете на тънка струйка прясното мляко като непрекъснато разбърквате, за да не се образуват бучки.

Варете соса до сгъстяване за около 5 мин и отстранете от огъня. Оставете леко да се охлади и добавете едно по едно яйцата, като разбърквате, за да се усвои.

Сипете соса върху тиквичките. Отгоре поръсете с настърган кашкавал.

Запечете огретена за около 20 мин на 180°C или до златиста коричка.

При готовност оставете огретена с тиквички да се охлади и тогава разрежете и поднесете.

Рецептата за огретен от тиквички по френски е адаптирана от gotvarski.com

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: