Кекс Жираф

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k4
Кекс Жираф5 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12
"Шарен, нестандартен и гарантирано много, много вкусен - такъв е нашият кекс Жираф"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 280 г
  • олио - 50 мл
  • кисело мляко - 150 г
  • захар - 160 г
  • ментов сироп - 50 мл
  • ванилия - 1 прахче
  • бакпулвер - 1/2 от пакетче
  • какао
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В голяма купа счупете яйцата, сложете захарта и разбийте с миксер до пухкав крем.

От брашното отделете 30 г, а останалото смесете с бакпулвер и една ванилия.

Внимателно, като бъркате с дървена лъжица, за да не спадне сместа, прибавете на порции брашното към течната смес.

Излейте олиото, добавете киселото мляко. Хомогенизирайте добре.

Разделете сместа на две еднакви части. Към едната излейте ментовия сироп и сложете отделеното брашно. Разбъркайте добре до получаване на плътен зелен цвят.

Намажете кръгла форма за кекс с краве масло. Посипете с брашно, излишното изтръскайте. На дъното изсипете няколко с.л. от жълтата смес. Поръсете плътно с какао. Покрийте какаото със зелената смес и отново поръсете какао.

Следва жълтата, отново какао и завършете със зелената смес. Върху нея не слагайте какао.

Изпечете кекса на 170°C в предварително загрята фурна с вентилатор за около 30 мин.

Проверете за готовност с дървено шишче. Щом излезе сухо от печивото, кексът Жираф е готов.

Извадете от фурната, изчакайте 5 мин и освободете сладкиша.

Поръсете с пудра захар. Охладете на решетка и след това може да нарежете кекс Жираф!

Забележка: Внимавайте много да не препечете кейка, защото ще стане сух! Обикновено сладкишите, правени с олио и кисело мляко, се запазват за дълго време с влажна текстура!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Н.Акифова
Н.Акифова
Много ми допадна идеята,ще пробвам и аз, врярвам че децата ми ще го харесват много.
02.01.2020 16:18
1
Покажи всички подкоментари
Ivana Krasteva-Pieroni
Ivana Krasteva-Pieroni
Благодаря, Роси!
И аз съм любител на комбинацията мента-шоколад, имам една рецепта за такъв сладкиш, по-късно ще я напиша! :)
13.08.2019 22:17
1
Покажи всички подкоментари
Росица Петрова
Росица Петрова
Много сполучлива рецепта. Позволих си само да заменя пудрата захар с течен шоколад, защото много харесвам комбинацията мента и шоколад.
13.08.2019 13:48