Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Масленица на конци със сирене

Масленица на конци със сирене

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Масленица на конци със сирене4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Този аромат може да накара дори заклетите поспаланковци да станат рано-рано, за я опитат масленицата, докато е топла"

Необходими Продукти

  • брашно - 900 г
  • мая - 20 г прясна
  • яйца - 2 бр.
  • вода - 200 мл топла
  • прясно мляко - 200 мл топло
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 10 с.л.
  • захар - 2 с.л. равни
  • сол - ¾ с.л.
  • сирене - 300 г
  • мазнина - 150 мл смес от олио, мас, масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете 3-4 с.л. от пресятото брашно, натрошената мая и захарта. Налейте 100 мл от топлата вода (не гореща) и разтворете, оставете маята да се активира.

Смесете киселото мляко със затопленото прясно мляко и останалата топла вода и солта, разбъркайте до еднородна смес или докато солта се разтвори.

Разбийте 1 яйце с 1 белтък (жълтъка остава за намазване) с вилица много добре. След като, маята се активира (шупне) прибавете 7 с.л. от олиото, млечната смес и разбитите яйца, разбъркайте и започнете да добавяте пресятото брашно, замесете меко и еластично тесто.

Върху леко намаслен плот разтворете тестото на кора и намажете с 1 с.л. от останалото олио. Сгънете кората на плик и го омесете до усвояване на добавената мазнина. Разтворете тестото отново на кора, намажете с 1 с.л. от олиото и отново сгъвате на плик и замесвате до усвояване на мазнината.

Тази процедура правите и с последната лъжица олио с това намазване и премесване се прави, за да стане тестото на конци. Поставете тестото в намазана с олио купа и покрийте със стреч фолио и чиста кърпа. Оставете настрани, докато тестото удвои обема си, а това става за малко повече от 1 час.

Докато тестото за масленицата втасва, си натрошете сиренето а в друг съд разтопете мазнините смесени заедно, без да ги оставяте да се нагреят много, леко топли.

Втасалото тесто, без да премесвате, разделете на 4 еднакви по големина части, оформени на топки. С ръце разтворете една от топките на възможно най-тънък лист, поръсете с половината част от сиренето и полейте с 4-5 с.л. от топлите разтопени мазнини.

Разтворете втори лист от топчетата и го положете върху първия, като издърпвате краищата, докато размерът на листа достигне размера на първия лист. Поръсете отгоре с мазнина и навийте на руло, а рулото усуквате, издърпвате и навивате на охлюв.

Поставете получения охлюв в средата на тава с размери 30-32 см в диаметър, постлана с хартия за печене. Така процедирате и с останалите две кори, като навийте усуканото и издърпано руло около първото руло, което навихте на охлюв.

Тайната на масленицата на конци е издърпването на тестото на тънки кори с ръце, а не с помощта на точилка.

Ако ви е останала мазнина, полейте с нея оформената масленица със сирене и оставете за 40 минути да втаса. Намажете масленицата с разбитите до еднородна смес яйце, смесено с 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко, поръсете масленицата с сусам по желание, може и без.

Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 55 минути, като през първите 20 минути не отваряте фурната. Когато масленицата добие отгоре златисто кафяв цвят, покрийте с алуминиево фолио, за да не прегори. Извадете изпечената масленица и оставете да се охлади върху решетка.

Сервирайте топла!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
58
40
30
21
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Симона Бенчева
Симона Бенчева
Здравейте, първият път я направих както е по рецептата и стана прекалено хлебна и не беше така сочна /въпреки цялото масло и олио/. След това я направих втори път с тази разлика, че разделих на 7 тестото и слагах плънкла в еденична кора. Стана много много хрупкава, сочна и вкусна.
07.02.2023 12:25
3
Потребител#263994
Потребител#263994
Благодаря за рецептата, много вкусна стана, само брашното ми дойде малко, излезна ми 1 кг и някаде!
03.10.2020 22:52
1