Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Мармалад»Мармалад от мандарини по гръцки

Мармалад от мандарини по гръцки

Hristo-Y-MoniHristo-Y-Moni
Чирак
57543222
Мармалад от мандарини по гръцки
Снимка: Hristo-Y-Moni
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
2
"Понякога всичко, от което има нужда човек, за да се почуства щастлив, е едно малко бурканче с мармалад от мандарини"

Необходими Продукти

  • мандарини - 600 г био
  • мандарини - 180 мл сок
  • захар - 600 г
  • лимонова трева - 1 стрък (lemongrass) или звезден анасон
  • пектин - 15 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За приготвянето на този мармалад е препоръчително да се използват био мандарини, защото се употребява и кората.

Почиствате мандарините от дръжката, като внимавате да не разкъсате кожата им. Изплаквате ги добре и ги слагате в подходящ съд. Заливате мандарините със студена вода, кипвате и намалявате. Варите около 3-4 минути на средно силен огън, след което сваляте от огъня и отцеждате водата.

Връщате цитрусовите плодове обратно, отново ги заливате със студена вода и кипвате. Повтаряте процедурата 3-4 пъти, като след последния път ги оставяте да се отцедят и охладят напълно.

В подходяща купа смесвате половината захар, добавяте лимоновата трева, нарязана на едро или звездовиден анасон и сока от мандарини. Разбърквате ги добре.

Охладените мандарини се разрязват наполовина или на няколко едри парчета, отстраняват се семките, а отделения при нарязването сок се събира и се прибавя в купата с останалите съставки.

Прибавят се мандарините, покриват се с прозрачно домакинско фолио и се прибират за 1 нощ в хладилник.

На следващия ден сместа се прехвърля в тенджера с двойно дъно и се слага на котлона на силен огън, докато кипне. Намалява се и са вари около 10 минути при периодично бъркане.

Останалата захар се смесва с пектина, прибавя се към мармалада от мандарини в тенджерата, кипва се сместа отново и се вари около 2 минути или докато цялата захар се разтопи.

Получената смес се сваля от котлона и се пасира в блендер, като по желание може да отстраните анасона или лимоновата трева.

Още горещ, мармаладът се прехвърля в сухи чисти бурканчета и се обръща с капачките надолу.

Посочените продукти са за 2 бурканчета сладко от мандарини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: