Начин на приготвяне
За приготвянето на този мармалад е препоръчително да се използват био мандарини, защото се употребява и кората.
Почиствате мандарините от дръжката, като внимавате да не разкъсате кожата им. Изплаквате ги добре и ги слагате в подходящ съд. Заливате мандарините със студена вода, кипвате и намалявате. Варите около 3-4 минути на средно силен огън, след което сваляте от огъня и отцеждате водата.
Връщате цитрусовите плодове обратно, отново ги заливате със студена вода и кипвате. Повтаряте процедурата 3-4 пъти, като след последния път ги оставяте да се отцедят и охладят напълно.
В подходяща купа смесвате половината захар, добавяте лимоновата трева, нарязана на едро или звездовиден анасон и сока от мандарини. Разбърквате ги добре.
Охладените мандарини се разрязват наполовина или на няколко едри парчета, отстраняват се семките, а отделения при нарязването сок се събира и се прибавя в купата с останалите съставки.
Прибавят се мандарините, покриват се с прозрачно домакинско фолио и се прибират за 1 нощ в хладилник.
На следващия ден сместа се прехвърля в тенджера с двойно дъно и се слага на котлона на силен огън, докато кипне. Намалява се и са вари около 10 минути при периодично бъркане.
Останалата захар се смесва с пектина, прибавя се към мармалада от мандарини в тенджерата, кипва се сместа отново и се вари около 2 минути или докато цялата захар се разтопи.
Получената смес се сваля от котлона и се пасира в блендер, като по желание може да отстраните анасона или лимоновата трева.
Още горещ, мармаладът се прехвърля в сухи чисти бурканчета и се обръща с капачките надолу.
Посочените продукти са за 2 бурканчета сладко от мандарини.