Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Любимото ризото с гъби

Любимото ризото с гъби

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k4
Любимото ризото с гъби3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Любимо на всички, които са го опитали - ще ви стане любимо и на вас"

Необходими Продукти

  • гъби - 300 г манатарки, може и замразени
  • ориз - 150 г
  • шалот - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • пармезан - 30 г настърган
  • магданоз
  • зехтин
  • черен пипер
  • сол
  • за зеленчуковия бульон
  • вода - 1 л.
  • моркови - 1 бр.
  • селъри - стрък
  • лук - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Преди всичко си пригответе зеленчуковия бульон. В литър вода сложете нарязаните на едри парчета лук, морков и целина. Посолете. Сварете зеленчуците за 20 мин. Прецедете и дръжте бульона топъл.

В тиган със загрят зехтин запържете ситно нарязаните шалот и скилидки чесън с щипка пресен магданоз.

Пуснете гъбите, нарязани на малки парченца (особено ако ползвате замразени гъби, нарежете ги на много ситно ). Захлупете съда и задушете за 10 мин. Отстранете от огъня.

В дълбок тиган налейте зехтин и изсипете ориза. Запържете до прозрачност. От топлия бульон наливайте по-малко и бъркайте до готовност на ориза.

Засечете си време, обикновено 15 мин. стигат за да бъде ризотото al dente! Има указания и на опаковката. 5 мин. преди да смъкнете тигана от котлона изсипете гъбите и довършете готвенето.

Поръсете готовото ризото с настърган пармезан. Разбъркайте и веднага изсипете в чинии.

Преди да поднесете поръсете с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: