Малки чеснови питки с пълнозърнесто брашно

12/08/2019
"Само си мислите, че може да спрете след първата питка, ще излапате най-малко три - толкова са вкусни "
Приготвяне15 мин.
Готвене45 мин.
Общо60 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо667
  • Преглеждания за месеца97
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

  • кисело мляко - 1 мерителна чаша или 300 мл + вода
  • брашно - 3 мерителни чаши бяло и пълнозърнесто
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л
  • олио - 3 - 4 д.л.
  • мая - 1 пак. суха
  • чесън - 3 - 4 дсилидки
  • магданоз - 1/2 връзка пресен
  • зехтин - 2 с.л.
  • вода - 1 с.л.
  • яйца - 1 бр. жълтък за намазване
  • масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтваряте маята в малко затоплена водичка, заедно със захарта. Пресявате брашната, правите кладенче и сипвате киселото мляко и активиранат мая. Прибавяте оцета и олиото и замесвате меко, нелепнещо тесто.

В това тесто няма яйца, има само жълтък за намазване на питките.

Тестото оставяте на топло да втаса за около 30 минути. След което разделяте на еднакви по големина топки и слагате в подходяща за печене тавичка.

Оставяте ги да втасат отново, намазвате ги с жълтък и масло и печете в загрята на 180 градуса фурна до готовност.

След изпичане намазвате питките със смес от пресован чесън, ситно нарязан магданоз, зехтин и вода, поднасяте топли.

По желание може да приготвите тези питки и само с бяло брашно, стават много пухкави.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар