Начин на приготвяне
Разтворете маята с водата, която е със стайна температура. В отделен съд разбийте яйцата със захарта до побеляване. Постепенно добавете разтопеното масло, разтворената мая и брашното, докато замесите средно твърдо тесто.
Тестото се меси поне 20 минути, след което се оставя накъде на топло за 1 час, докато удвои обема си.
Премесете тестото и го оставете 1.5 часа за да втаса повторно. Повторно втасалото тесто се разделя на две части - една по-голяма и една по-малка.
От по-голямата се разточва кора, която се поставя в предварително намаслена тава. От останалата част на тестото се оформят тънки фитилчета, които се усукват две по две и се поставят като бордюр от вътрешната страна на стените на тавата, там където се събират с долната кора тесто.
Попарете маковото семе за 10 минути във вряла вода. С помощта на вилица направете бразди върху тестото и намажете с разбитите яйца. Отгоре посипете обилно с отцеденото маково семе и печете 20-25 минути в предварително загрята умерена фурна.