Месник с апетитна плънка

21/08/2019
"Няма как да сбъркате - вкусен месник, който може да хапвате на закуска, обяд и дори на вечеря "
Приготвяне45 мин.
Готвене50 мин.
Общо95 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо459
  • Преглеждания за месеца279
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • за тестото
  • вода - 400 мл хладка
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 2 суп.л. /мас/
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 700 - 800 г
  • за плънката
  • свинско месо - 300 г мляно
  • лук - 2 глави, може и праз
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
  • мащерка
  • чери домати - сушени /домашни/
  • лютеница - домашна може доматено пюре 1 суп л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесваме маята с 1 ч.л. захар, 400 мл хладка вода и няколко лъжици брашно. Разбъркваме добре и оставяме на топло да се активира.

Междувременно пресяваме брашното със солта. В подходящ съд слагаме брашното, правим кладенче и сипваме маята, яйце и олио.

От продуктите замесваме меко тесто, което покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса.

Междувременно приготвяме плънката за нашия месеник. Нарязваме лука на едро и запържваме до златисто. Когато лукът омекне, прибавяме каймата и запържваме каймата, докато стане на трохи. Прибавяме чери доматите и лютеницата и пържим за няколко минути. Овкусяваме плънката с подправките и готвим, докато получим сочна плънка, която няма излишна течност в нея.

Тестото разделяме на две части, като ги разточваме, колкото е диаметърът на тавата, в която ще приготвяме нашия месеник с плънка.

Слагаме първата кора, отгоре равномерно разпределяме плънката. Покриваме с втората кора, която сме разточили една идея повече, за да може да завием краищата ѝ навътре.

Оставяме месеникът да втаса отново, правим разрези по желание и печем хляба с плънка в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50 минути.

Идеята за този вкусен месеник е взета от блога My Taste

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар