Начин на приготвяне
Обелете лукчетата.
В тенджера налейте литър оцет, 300 мл вода, пуснете няколkо зърна черен пипер и дафинови листа. Сложете течността да кипне. Добавете лукчетата и бланширайте за 3-4 мин. Извадете ги от маринатата с решетъчна лъжица.
Оставете лукчетата да се охладят.
Пригответе друга марината за заливане. В тенджерка налейте 500 мл оцет, 150 мл. вода, сложете 1 с.л. едра морска сол и равна с.л. захар.
Кипнете на котлона. Наредете лукчетата в буркани. Сложете по дафинов лист и зърна черен пипер. Залейте с врящата марината.
Затворете и обърнете бурканите с капачката надолу.
Оставете маринованите лукчета да се охладят напълно, преди да приберете на тъмно.
Киселите мариновани лукчета може да приготвите с карамелизирана захар, като гарнитура към печени меса!
Да ви е сладко!