Начин на приготвяне
Обелете и нарежете картофите на малки кубчета.
В тенджера нагрейте олиото и добавете нарязаните картофи, пържите за около 10 минути. Добавете ситно нарязаните лук и чесън заедно с каймата, пържите, докато каймата посивее.
Прибавете подправките и червения пипер, разбъркайте за кратко и свалете тенджерата от котлона.
Сипете сместа в тава и залейте с предварително разтвореното доматено пюре в горещата вода, посолете на вкус.
Поставете тавата в предварително нагрята на 220 градуса фурна и печете за около 20 минути. През това време разбийте яйцата и единия жълтък, добавете киселото мляко и посолете на вкус.
Залейте със сместа мусаката и върнете във фурната тавата, печете, докато заливката за мусака стегне. Извадете тавата и поръсете с настъргания на едро ренде кашкавал, върнете тавата във фурната, печете до лек загар на кашкавала.
Извадете тавата от фурната и намажете мусаката с много добре разбития белтък, допичате до златисто кафява коричка.
Тези трикове на вадене на тавата и прибавяне на продуктите за заливката един след друг правятмусаката с идеално хрупкава коричка, а мусаката страшно вкусна.
Коментари