Патладжани и чушки в доматен сос

24/09/2019
"Ако познаете какво сме сложили в тези бурканчета, ще ви подарим едно от тях "
Приготвяне30 мин.
Готвене120 мин.
Общо150 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо662
  • Преглеждания за месеца377
  • Преглеждания за седмицата148
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • патладжани - 1 1/2 кг
  • домати - 2 кг
  • чушки - 1 кг. /зелени, червени/
  • лук - 4 глави големи
  • олио - за пържене
  • сол - 2 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • оцет - 2 с.л.
  • чубрица - 2 с.л. ронена
  • черен пипер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете патладжана на лентички и отстранете дръжките. Нарежете патладжаните на кръгчета.

Накиснете ги в студена вода и посолете обилно със сол. Оставете за около 20 минути, за да се отстрани горчивият вкус. Измийте патладжана и го подсушете с домакинска хартия.

Загрейте олиото и изпържете патладжана до златисто от двете страни.

Обелете лука и го нарежете на ситно. Изпържете и него и го прибавете към патладжана.

Изпечете чушките, като предварително отстраните семенната част. Задушете чушките в найлонов плик и обелете люспите.

Нарежете ги на парченца и ги добавете към останалите зеленчуци.

Почистете доматите, нарежете ги на парченца и ги смелете в блендер.

Сложете ги в подходящ дълбок съд на котлона и ги изварете. След като количеството остане наполовина, добавете приготвените преди това зеленчуци.

Гответе до сгъстяването на соса.

Овкусете със сол, добавете захарта и оцета. Не е необходимо да добавяте повече олио, защото лука и патладжана са поели достатъчно при пърженето.

Прибавете подправките - чубрица и черен пипер.

След като ястието изстине, го насипете в сухи буркани. Запечатайте с капачки.

Варете 20 минути от завирането.

Чудесно ястие за зимата с летни аромати!

При поднасяне прибавете ситно счукан чесън.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар