Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Ризото с пресни манатарки

Ризото с пресни манатарки

Анелия ТерзиеваАнелия Терзиева
Готвач
2813k7112k3
Ризото с пресни манатарки
Снимка: Анелия Терзиева
2 / 4
26/09/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Моля, моля, да не се бърка с обикновения ориз с гъби - това е изтънчено Ризото с манатарки и е невероятно вкусно"

Необходими Продукти

  • ориз - 250 г (Арборио)
  • манатарки - 250 г
  • бульон - 3 ч.ч. гъбен или зеленчуков
  • заквасена сметана - 50 г
  • мащерка - прясна
  • сол
  • черен пипер
  • печурки - 200 г (бели и кафяви)
  • чесън - 2 - 3 скилидка
  • лук - 1/2 глава
  • пармезан - 50 г или друго твърдо сирене за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Едно от любимите ми летни занимания е събирането на горски гъби. Винаги имам малко замразени или изсушени манатарки, но безспорно най-вкусни са пресните. Ето какво да си направим, ако имаме късмет и успеем да се сдобием с пресни манатарки:

Запържваме нарязаните на ситно лук и чесън в малко мазнина. Прибавяме гъбите, които сме нарязали на едро, и запържваме. Добавяме ориза и разбъркваме. Доливаме бульона на малки части, като добавяме течност само след като предходната се изпари.

Съотношението ориз:течност е около 1:3. Малко преди готовност на ориза прибавяме мащерката, сол и черен пипер. Сваляме от котлона и добавяме сметаната. Разбъркваме добре.

Ако имате брашно от сушени манатарки, може да добавите към бульона или директно към ризотото.

Това прави аромата на ризотото с гъби по-интензивен.

Поднасяме ризотото с пресни манатарки с настърган пармезан, който при необходимост може да се замени с друго твърдо сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: