Начин на приготвяне
Едно от любимите ми летни занимания е събирането на горски гъби. Винаги имам малко замразени или изсушени манатарки, но безспорно най-вкусни са пресните. Ето какво да си направим, ако имаме късмет и успеем да се сдобием с пресни манатарки:
Запържваме нарязаните на ситно лук и чесън в малко мазнина. Прибавяме гъбите, които сме нарязали на едро, и запържваме. Добавяме ориза и разбъркваме. Доливаме бульона на малки части, като добавяме течност само след като предходната се изпари.
Съотношението ориз:течност е около 1:3. Малко преди готовност на ориза прибавяме мащерката, сол и черен пипер. Сваляме от котлона и добавяме сметаната. Разбъркваме добре.
Ако имате брашно от сушени манатарки, може да добавите към бульона или директно към ризотото.
Това прави аромата на ризотото с гъби по-интензивен.
Поднасяме ризотото с пресни манатарки с настърган пармезан, който при необходимост може да се замени с друго твърдо сирене.