Катена пита със сирене

Мария СимоваМария СимоваГуру112858106614
04/10/2019
"Разчистете масата и направете място за чудно вкусната Катена пита със сирене "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо12 082
  • Преглеждания за месеца12081
  • Преглеждания за седмицата7273
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте, оформете кладенче. В него прибавете захарта, натрошената прясна мая и налейте топлата вода. Разбъркайте да се разтвори маята и прибавете жълтъка и щипка сода бикарбонат. Замесете меко и еластично тесто, като в началото бъркате, докато е възможно, а после замесвате.

Разделете тестото на 4 равни топки, оставете топките върху набрашнен плот и ги завийте с чиста кърпа, оставете за 10 минути да се отпусне тестото.

През това време разтопете маслото и смесете с олиото. Отделно смесете натрошеното сирене с белтъка и разбъркайте.

Набрашнете плота обилно с брашно и разточете една от топките на тънка (като за юфка) кора, намажете с мазнина с помощта на четка. Навийте кората на руло, а после завийте на охлюв и оставете настрани, като завивате с кърпа. Така процедирате с всичките топки и оставяте завити за около 5 минути да се отпуснат рулата.

Поставете един от охлювите върху набрашнен плот и отново разточвате на кора с диаметъра на дъното на тавата (32 см). Намажете дъното и стените на тавата с мазнина, поставете кората в нея. Намажете кората отново с масло и поръсете с част от плънката. Така процедирате със всичките 4 охлюва, като последния разточен мажете само с останалата мазнина.

Нарежете питата на малки квадрати и завийте тавата с чиста кърпа. Оставете така покрита за 30 минути, след което поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 40 минути, до златисто-кафяв цвят. Извадете питата и завийте с кърпа, оставете така за 10 минути да се задуши.

След което начупете парчетата и се насладете на Катената пита със сирене!

Питата се нарича Катена, защото при точенето, мазането и отново разточването на тестото, става на пластове (катове) като многолистно тесто.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар