Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пърленки»Голяма пърленка на фурна

Голяма пърленка на фурна

Elena TodorovaElena Todorova
Готвач
949868
Голяма пърленка на фурна1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Не е важно колко е голяма пърленката, а колко е вкусна. Тази отговаря и на двете условия!"

Необходими Продукти

  • брашно - 5 ч.ч. бяло
  • вода - 350 мл хладка
  • мая - 20 г прясна
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • шарена сол
  • олио - за намазняване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята със вода заедно със захарта и я оставете да шупне. Пресейте брашното и в кладенче посредата сипете солта, готовата мая и олиото.

Замесете гладко тесто и го прехвърлете в намаслена купа да втаса.

Разточете го върху набрашнена повърхност на кръгла и плоска питка с размерите на тавата. След това го прехвърлете в намаслената тава.

Отгоре намажете пърленката с олио и посипете с шарена сол. Пъхнете питката в студена фурна. Включете на 200 градуса и я изпечете до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
511
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Колко суха мая?
09.02.2022 12:45
Цветина
Цветина
На мен ми хареса как се получи. Направях я със суха мая, тъй като не разполагах с прясна и резултатът беше много добър!
12.01.2017 21:28
1
1
Стефан
Стефан
Казва се „фокача“.Поне така ми прилича на италиянската пърленка,ако може така да го нарека„ФОКАЧА“.Правят я и по-дебела.Но по нашенски си е „пърленка“. Да ни е сладко... :)
02.10.2013 01:42
1
Илияна Апостолова
Илияна Апостолова
Въобще не ме интерсува името- стана разкошна. Малко обогатих рецептата по мой вкус. Разделих тестото на 2 части. Като разточих първата, намазах я с маргарин и поръсих със сирене и настърган кашкавал. Отгоре- втората разточена питка, която намазах със смес от маргарин и пресован чесън и поръсих с шарена сол. Невероятно вкусна, сочна и ароматна пърленка/ печенка се получи. Пак ще я правя определено!
29.09.2013 00:23
1
vков
vков
Пърлеката е ПЪРЛЕНКА, защото се пърли на огън, а когато е във фурна ще да е нещо друг, но не и пърленка. :(((((
Що за тъпотии!
30.07.2013 21:40
7
1
Покажи всички подкоментари