Начин на приготвяне
В тенджера със загрято олио се задушават нарязан ситно лук, моркови и картофи на малки кубчета и две-три лъжици вода.
Добавя се каймата да стане на трохи.
Идва ред на нарязан домат на ситно, червен пипер 1 с.л., разбърква се с дървена лъжица, наливаме вода малко под продуктите.
Овкусява се със сол, черен пипер и накрая магданоз. Когато заври, се сваля и прибавяме нарязано свинско, пушено месо на кубчета.
Прехвърля се сместа в правоъгълна тавичка и печем мусаката в загрята фурна 180°C с вентилатор, докато изври водата.
Приготвя се заливка за мусака от разбити яйца, кисело мляко, брашно на кашичка и се залива отгоре.
Печем мусаката още 10 минути отгоре до зачервяване.
Сервира се нарязана на квадрати с пресни зеленчуци! Пушеното свинско месо ѝ придава още по-апетитен вкус!