Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Ябълкова кростата

Ябълкова кростата

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k4
Ябълкова кростата
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Не, не сте се объркали - имате право да четете името като ябълкова КРАСОТА, защото това е перфектният десерт"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 150 г
  • бадеми - 150 г смлени, обелени, сурови
  • краве масло - 100 г
  • захар - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • лимонова кора - настъргана
  • за пълнежа
  • ябълки - 3 бр.
  • канела - 1 ч.л.
  • захар - 50 г кафява
  • галета - 50 г
  • ром - 2 с.л.
  • лимонов сок - на половин лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелените сурови бадеми сложете в блендер с 1 с.л. захар и смелете на брашно.

В купа пресейте брашното с щипка сол, 1 ч.л. бакпулвер. Към него изсипете смлените бадеми. Добавете захарта, едно яйце, студеното краве масло и настърганата лимонова кора. Замесете меко тесто.

Огънете го в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 мин. През това време обелете и нарежете на малки парченца ябълките.

Сложете ги в купа, полейте със сока на половин лимон, ароматизирайте с канелата и рома и добавете захарта с галетата. Объркайте продуктите много добре.

От охладеното тесто си отделете малко, за да покриете кростата. В тавичка 20 см застелете парче хартия за печене.

На набрашнена повърхност разточете тестото. Прехвърлете го в тавичката като оставите високи бордове. Надупчете дъното с вилица.

Изсипете ябълковата плънка и подравнете. Разточете отделеното тесто на лист 3-4 мм.

С помощта на точилка го прехвърлете върху плънката, като се стараете да покрие добре ябълките. Бордът на кростатата да остане навън.

С пръсти леко притиснете около стените, за да не излезе от плънката при печенето.

В центъра на ябълковата кростата направете малък кръстообразен прорез.

От малко тесто направете форма на ябълка и листенца. Украсете ябълковия пай, ябълката сложете върху разреза в средата.

Изпечете кростатата на 180°C в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35 мин.

Охладете на решетка, поръсете с пудра захар и чак след това нарежете!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: