Попски Чомлек

Sonya SimeonovaSonya Simeonova
Помощник Готвач
74
557
92
120
05/11/2019
"Попски Чомлек - едно истинско народно ястие"
Приготвяне20 мин.
Готвене180 мин.
Общо200 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
19 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо7 591
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена19

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Джоланите се измиват, изчистват от жили и ципи и се нареждат на дъното на глинено гърне.

Върху тях се нареждат фасулът, нарязан на дребни колелца, морковчетата - цели или нарязани на две, чушките - на по-едри парчета, арпаджикът - цели главички, гъбите - нарязани на филийки, и половината глава кромид лук, също нарязан на филийки.

Прибавят се и калоферчето и дафиновия лист, поръсва се всичко с олиото и черния пипер, налива се вода - толкова, че да покрие продуктите до половината, захлупва се с капачето и чомлекът се пече в отначало студена фурна на 200 градуса около 2 часа.

Като стане готово, капакът се маха и се оставя още малко да се запече отгоре.

В дълбок тиган се загрява малко олио, слага се другата половина от кромида със захарта, докато се карамелизира, и се прибавя в гърнето.

В друг сух тиган се запича брашното до получаване на кафяв цвят, добавя се малко вода и 1 с.л. сол и се прибавя и тази смес към гърнето.

Разбърква се всичко внимателно, за да не се разпадне месото, фурната се изключва, а гърнето с попски чомлек се оставя за още 10-тина минути.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Rositsa Ivanova
Rositsa Ivanova
06.11.2019 09:16
Страхотно изглежда! Поздравявам ви
0
0
Sonya Simeonova
Sonya Simeonova
06.11.2019 10:15
Благодаря, Росица!
0
0