Начин на приготвяне
Млякото се затопля леко в тенджера и се прибавя маслото до разтопяване.
Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. Брашното се пресява два или три пъти. Брашното се слага в купа, прибавят се маята и солта, разбърква се, прави се кладенче и се добавят двете смеси - яйчената и с млякото.
Замесва се меко тесто, което се оставя за няколко минути да се отпусне под кърпа на топло, след което разточвам и се режат ленти с дебелина около 1/2 сантиметър.
Картонената кора от алуминиево фолио се увива в пекарска хартия, намазва се с разтопено масло и върху нея се навива лента от тестото спираловидно, поръсва се със захарта и бадемите, закача се по 1 кламер в краищата от двете страни и се закача на решетката на фурната.
При наличие на грил шиш във фурната, козуначените коминчета – Трделник се закачат там.
Печете козуначените коминчета в предварително загрята фурна на 250 градуса до получаване на златиста коричка.