Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте.
Отделно, натрошете маята, прибавете захарта и половината чаша с топла вода, разбъркайте и оставете сместа покрита да се активира за 20 минути.
Отделете единия жълтък от яйцата за намазване, останалите разбийте с вилица и прибавете киселото мляко и останалата половина топла вода.
Прибавете яйчената смес с заквасената мая към брашното и бъркайте с шпатула до еднородна лепкава смес. Накрая прибавете разтопеното масло на етапи при непрекъснато бъркане до усвояването му. 4
Намажете малка тавичка с мазнина и сипете сместа за питката в нея, с помощта на шпатулата заравнете и разпределете сместа в нея.
Отгоре натрошете сиренето и оставете така за 20 минути.
Разбийте заделения жълтък с 1 с.л. олио и намажете сирената питка отгоре.
Нагрейте фурната на 200 градуса и поставете тавата в нея, печете питката за закуска до златисто кафяв цвят за около 40 минути - до суха клечка.
Коментари