Начин на приготвяне
Обикновено Рататуй се поднася като гарнитура. Но може да бъде основно ястие с добавени макаронени изделия или хляб. Когато пазарувате зеленчуците, потърсете да имат еднакъв диаметър, когато ги нарязвате, ще се подредят равномерно.
Традиционно всички зеленчуци се сотират поотделно, преди да се наредят в съд или както в случая - върху хлебна основа, и се пече във фурната.
Тази версия на Рататуй на приготвяне е засищаща и чудесна като основно ястие.
Нарязването на всички зеленчуци равномерно е от ключово значение, за да направите добре изглеждащ Рататуй. Това също гарантира, че всичко се готви равномерно.
Нарязвате зеленчуците равномерно на тънки кръгчета около два-три милиметра. Прехвърляте ги в дълбок съд с малко вода и задушавате до омекване на зеленчуците. Това е за варианта без патладжан.
Докато се задушават зеленчуците, си подгответе тестото за основата на Рататуй пая. В купа изсипете брашно, аз ползвах безглутенов микс (вие ползвайте каквото ви харесва) добавете кравето масло, сол, един жълтък и малко прясно мляко, което добавяте по малко, докато тестото се оформи.
Замесвате и поставяте в хладилник за 30 минути.
Когато тестото се стегне, го разточете с ръце или точилка, както ви е удобно, и го поръсете обилно с настъргана моцарела или кашкавал.
След това наредете красиво задушените и поизстинали зеленчуци.
Поръсете ги със зехтин и подправки риган и мащерка и други по ваш избор.
Печете в загрята фурна на 200 градуса за 20 минути или до готовност.
Приятно приготвяне и хапване!