Начин на приготвяне
Фритата със спанак е лесно и много вкусно ястие.
Ако нямате на разположение пресен спанак, можете да използвате замразени: ще ви отнеме малко повече време, докато го сварите, но крайният резултат ще бъде добър.
За да придадете още вкус на спаначената фритата, можете да добавите няколко ароматни билки: например риган. Или добавете шепа борови ядки, които ще придадат на омлета особен вкус.
Тези, които предпочитат, могат да обогатят спаначната фритата с малко топено сирене, шунка или бекон.
Почистете спанака и го задушете за няколко минути или го сварете в малко вода. След като спанакът се свари, отцедете и нарежете едро, с помощта на нож.
Разбийте яйцата в голяма купа със сол, черен пипер и настърган пармезан или настърган кашкавал, сол и черен пипер. Добавете нарязания спанак към разбитите яйца с настърган кашкавал, сол и черен пипер.
Загрейте малко олио или зехтин в незалепващ тиган и гответе на среден огън. Щом краищата са добре зачервени, обърнете фритатата, за предпочитане с помощта на чиния или капак: поставете чинията отгоре на тигана и я обърнете с бързо движение. Плъзнете омлета в тигана и продължете да готвите от другата страна.
Вашата фритата със спанак е готова да бъде сервирана.
Като алтернатива можете да приготвите печена фритата. По лек вариант е с минимално количество мазнина и дори без такава. След като спанакът е сварен и смесен с останалите съставки, го прехвърлете в тава.
И печете в предварително загрята фурна на 180°C за 20-25 минути.
Това е малко по бавният вариант и също много вкусен!
След като сте готови, можете да го нарежете на квадратчета преди сервиране.