Домашни гевречета

Домашни гевречета
Снимка: Марияна Петрова Иванова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
150 мин.
Порции
10
"Хайде на гевречатата, взимайте, докато са топли и докато все още има"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 20 г ( жива)
  • сол - щипка
  • олио - 90 мл
  • захар - 90 г
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 150 мл
  • лимонова кора - на 1 лимон
  • ванилия - 1 бр.
  • за намазване
  • жълтъци - 1бр
  • олио - 1 с.л.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • захар - за поръсване
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изсипете брашното върху кухненския плот. Направете кладенче и сложете всички продукти за тестото.

Натрошете маята (ако искате, може да я разтворите предварително в прясното мляко).

Замесете меко тесто. Завийте с памучна кърпа и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си.

Готовото тесто разделете на 10 равни част. Всяка топка разделете на две.

Направете два фитила, увийте ги един в друг и оформете геврече.

Постъпете по същия начин и с останалите топки.

Подредете гевреците в тавичка, застлана с хартия за печене, на разстояние.

Намажете с жълтъка, прясното мляко и олиото. Поръсете със захари сусам.

Оставете на топло да втасат още веднъж.

Загрейте фурната на 170 градуса и печетедомашните гевречета до готовност.

Извадете и оставете леко да изстинат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Марияна Петрова Иванова
Марияна Петрова Иванова
Част от рецептата съм ползвала от "рецептурник за ресторанти".
15.11.2019 11:02