Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Гевреци»Хрупкави домашни гевречета

Хрупкави домашни гевречета

Хрупкави домашни гевречета
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 3
17/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
100 мин.
Порции
5
"Домашни гевречета, които изчезват от чинията в мига, в който попаднат в нея, така че побързайте и си вземете едно... или две"

Необходими Продукти

  • вода - 100 мл
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 10 г прясна
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 50 мл
  • свинска мас - 150 г
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 500 г
  • за плънката
  • белтъци - 1 бр.
  • сирене - 150 г
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Извадете свинската мас от хладилника и я оставете на стайна температура, за да се отпусне хубаво. Трябва да е много мека, но не и течна.

Сложете всички съставки (без свинската мас) в контейнера на хлебопекарната. Добавете само половината брашно. Изберете програма тесто и включете. Изчакайте да смеси продуктите и добавете половината от останалото брашно. Сложете по малки количества от свинската мас и изчакайте да се усвои напълно.

Когато сложите всичката мас, добавете и останалото брашно. Тестото трябва да е меко и да не лепи. Щом хлебопекарната спре да меси, засечете половин час.

При мен втасването е един час, за това трябва аз да я изключа. Извадете готовото тесто и разточете на правоъгълник. Направете плънката, като разбиете белтъка с вилица на пяна и добавете натрошеното сирене.

Разрежете тестото на ленти, широки два пръста. Сложете от плънката и затворете краищата. Усучете един фитил, а след това още един. Съединете двата фитила и от тях направете един, като усуквате и двата едновременно.

Затворете на геврек и оставете в тава, застлана с хартия за печене. Постъпете по същия начин и с останалите ленти. Намажете с жълтък, олио и прясно мляко. Оставете на топло да втасат за 30-40 минути. Печете хрупкавите домашни гевречета в предварително загрята фурна на 220 градуса за 20 минути или до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Марияна Петрова Иванова
Марияна Петрова Иванова
Източник: idapohapnem- блог
17.11.2019 18:04