Нежен лимонов пай

Росица ПетроваРосица Петрова
Иноватор
332
99
194
4
25/11/2019
"Нежен и пухкав лимонов пай, който се топи в устата "
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 108
  • Преглеждания за месеца138
  • Преглеждания за седмицата70
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • за маслената основа
  • масло - 125 г
  • брашно - 180 г
  • захар - 5 с.л.
  • бакпулвер - 1 к.л.
  • вода - 4 - 5 с.л. (ледена)
  • за лимоновия крем
  • лимонов сок - 50 мл (прясно изцеден)
  • лимонена кора - кората на 1 цитрус
  • захар - 120 г
  • царевично нишесте - 25 г
  • брашно - 15 г
  • жълтъци - 4 бр.
  • масло - 40 г
  • за белтъчената глазура
  • белтъци - 4 бр.
  • захар - 80 г
  • лимонов сок - 4 - 5 капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с направата на маслената основа (блата). За целта ще ви е необходим блендер.

В купата на блендер сложете брашното, захарта и бакпулвера. Пуснете го за 1-2 секунди на няколко пъти, колкото да се смесят продуктите.

Нарежете добре охладено масло на кубчета с големина 1 см. Добавете ги към брашното и захарта и пускайте блендера на кратки пулсации с блендера (10-15 пъти).

Накрая добавете ледената вода лъжица по лъжица, като пулсирате по няколко секунди след всяка.

Полученото тесто оформете на топка и го сложете завито в стреч фолио в хладилник за 30-40 минути.

След това го разточете върху добре набрашнена повърхност на кръгла кора с 2 см по-широка от тавата, в която ще печете. Тавата трябва да е с диаметър 24-26 см.

С помощта на точилка прехвърлете разточеното тесто в тавата за пай и притиснете с пръсти дъното и борда. След това надупчете с вилица основата, за да се избегне надуване.

Печете в загрята фурна на 200 градуса около 20 минути, докато порозовее. Ако по време на печенето все пак се надуе на някое място, с помощта на вилица или остър нож отново набодете.

След това оставете блата да се охлади напълно.

За лимоновия крем сложете в касерола водата, лимоновия сок, настърганата фино лимонена кора, захарта и маслото. Сложете на котлона да заври.

В купа смесете жълтъците с брашното и нишестето. Разбъркайте, за да се получи кашичка. Ако сместа стане прекалено гъста добавете 1-2 с.л. студена вода.

Щом течността на котлона заври, преместете и на тънка струя при непрекъснато бъркане добавете сместа със жълтъците. Върнете отново на котлона за 4-5 минути, докато кремът се сгъсти. Бъркайте непрекъснато, за да не се образуват бучици.

Готовия крем покрийте с фолио, за да не се образува коричка. Може и да го разбърквате периодично.

След това разбийте белтъците с няколко капки лимонов сок. Добавете захарта и разбийте сместа добре, до пълното разтваряне на захарта и получаване на гладък, гъст крем.

Върху изстиналия блат разпределете лимоновия крем, а върху него белтъчната глазура.

Сложете отново във фурната на 150 градуса за 15-20 минути, до леко втвърдяване на белтъците.

Охладете напълно и поднесете този Нежен Лимонов пай.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар