Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Заешко месо»Уникално заешко в крок пот

Уникално заешко в крок пот

Уникално заешко в крок пот
Снимка: цветослава киркова
1 / 3
27/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
400 мин.
Общо
415 мин.
Порции
5
"Крехко и ароматно заешко в крок пот за всички онези, които ценят хубавите продукти"

Необходими Продукти

  • заешко месо - 1 кг
  • черен пипер
  • сол
  • кайенски пипер - 1 ч.л. лют
  • кетчуп - 2 с.л.
  • бяло вино - 150 мл
  • червен пипер - 1 ч.л
  • масло краве - 50 г
  • олио - 80 мл
  • за гарнитурата
  • ориз - 150 г
  • печурки - 250 г пресни
  • масло - 50 г
  • чер пипер
  • сол
  • за соса
  • брашно - 2 с.л.
  • масло - 50 г
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • бульон - 300 мл от заешкото
  • сол
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заешкото се нарязва на порции, измива се и се подсушава, слага се керамичният съд на уреда крок пот, добавят се червеният пипер, черният пипер, солта, кайенският пипер, кетчупът, олиото и всичко се разбърква хубаво, маслото се нарязва на кубчета и се добавя при месото, след това се налива виното и около 350 мл вода.

Съдът се затваря и заешкото се готви за 6 часа. След като е изтекло времето за готвене, керамичният съд се изважда и месото се запича в обикновена фурна за 30 мин.

За гарнитурата: Измитите и почистени гъби се нарязват на шайби и се запържват в маслото, след това се добавя измитият ориз и се пържи около 5 мин., а накрая се добавя сол, чер пипер и се налива вода (450 мл) оставя се на по слаб котлон да ври, докато оризът се сготви (винаги изключвам, преди водата да е извряла напълно, така оризът я поема и не става сух).

За соса: В маслото запържвам брашното и доматеното пюре, добавям сол и наливам бульона в който се е пекло месото, разреден с малко вода, бъркам, докато почне да се сгъстява, след това намалявам котлона и оставям да ври 5 мин.

Сервирайте парче заешко с гарнитурата от ориз и гъби, добавете и от соса, завършете уникалното заешко в крок пот, като поръсите с пресен магданоз.

За тези, които нямат уред крок пот, заешкото може да се приготви и в гювеч, като там времето за готвене е около два часа и половина и се налива повече вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: