Начин на приготвяне
Заешкото се нарязва на порции, измива се и се подсушава, слага се керамичният съд на уреда крок пот, добавят се червеният пипер, черният пипер, солта, кайенският пипер, кетчупът, олиото и всичко се разбърква хубаво, маслото се нарязва на кубчета и се добавя при месото, след това се налива виното и около 350 мл вода.
Съдът се затваря и заешкото се готви за 6 часа. След като е изтекло времето за готвене, керамичният съд се изважда и месото се запича в обикновена фурна за 30 мин.
За гарнитурата: Измитите и почистени гъби се нарязват на шайби и се запържват в маслото, след това се добавя измитият ориз и се пържи около 5 мин., а накрая се добавя сол, чер пипер и се налива вода (450 мл) оставя се на по слаб котлон да ври, докато оризът се сготви (винаги изключвам, преди водата да е извряла напълно, така оризът я поема и не става сух).
За соса: В маслото запържвам брашното и доматеното пюре, добавям сол и наливам бульона в който се е пекло месото, разреден с малко вода, бъркам, докато почне да се сгъстява, след това намалявам котлона и оставям да ври 5 мин.
Сервирайте парче заешко с гарнитурата от ориз и гъби, добавете и от соса, завършете уникалното заешко в крок пот, като поръсите с пресен магданоз.
За тези, които нямат уред крок пот, заешкото може да се приготви и в гювеч, като там времето за готвене е около два часа и половина и се налива повече вода.