Люта леща чорба с много зеленчуци

05/12/2019
"Обичаме леща, обичаме и люто, ето защо просто съчетахме нещата и се получи много добре "
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 226
  • Преглеждания за месеца76
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • леща - 250 г
  • лук - 1 глава, средна
  • целина - 1 стрък
  • пащърнак - 1 корен
  • чушки - 2 бр. червена и зелена
  • моркови - 1 бр. голям
  • тиквички - 1 бр. малка
  • чесън - 3 скилидки
  • червен пипер - около1 с.л.
  • кайенски пипер - 2 сухи, люти чушлета или според вкуса
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • чубрица - 2 с.л. или на вкус, ронена
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лещата се накисва в студена вода за 2 часа. Отцежда се и се измива.

Лукът, едната скилидка чесън, целината стрък и половината зелена чушка се смилат в блендер. Слагат се да се запържват в олиото на слаб до умерен огън.

През това време се почистват и нарязват на дребно и останалите зеленчуци и се добавят при другите на огъня с щипка сол.

Задушават се, докато поомекнат, слага се червеният пипер и след кратко разбъркване се налива около 1.5 л. вода, слага се лещата, оставя се да поври като огънят се усилва. Добавят се лютите чушлета - стрити, и половината чубрица. Вода се долива, колкото е нужно, но да е гореща, за да не се прекъсва процесът на готвене.

След накисването лещата е набъбнала и омекнала, това ще спомогне, за да се свари много бързо, но все пак съобразете се с указанията на производителя - не всеки сорт има еднакво време на приготвяне.

Пробвайте зрънцата дали са крехки и омекнали.

Накрая ястието се овкусява със сол, останалата ронена чубрица и другите две скилидки чесън ситно накълцани. По този начин вкусът им ще остане свеж и по- силен.

По желание лещата чорба може да се се сгъсти с малко брашно, размито в студена вода и лъжичка оцет. В такъв случай чорбичката трябва да поври още около десетина минутки.

Лютата леща чорба се поднася гореща, а за по-смелите и любители на пикантното - се гарнира с мариновани люти чушки или още от кайенския пипер.

Добър апетит!

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар