Начин на приготвяне
За соса накълцайте на ситно праза и чесъна и ги задушете във зехтина на слаб огън до омекване.
Сипете брашното и бъркайте 2 минути, след това налейте виното и водата, сложете солта, лютия пипер и шафрана и гответе до редуциране на соса и желана гъстота. Правете го на отворен капак при често разбъркване, за да се изпари хубаво алкохолът.
Сосът за риба придобива разкошен цвят от смесването на зеленото от праза и жълтото от шафрана. По-важното е обаче, че ухае неустоимо.
Почистените от костици две цели филета от лаврак натъркайте със сол и черен пипер и оставете за кратко да се овкусят.
В тиган с незалепващо дъно загрейте две лъжици зехтин с маслото и запържете бялата част от стръка праз, нарязана на дебели кръгчета. Когато добият златист загар от двете страни извадете. Може да нарежете праза и на ленти, вместо на кръгчета.
Ако мазнината от масло и зехтин е потъмняла, изхвърлете я и сложете нова. В нея положете филетата лаврак с кожата надолу и запечете, докато кожичка стане хрупкава и златиста. Обърнете за кратко и откъм страната на месото - 2 минути са достатъчни на бялата риба, но все пак съобразете се и с дебелината на филетата.
Готовият лаврак прехвърлете в плата за сервиране, отстрани гарнирайте със соса и рохко сварено яйце, а върху самата риба подредете кръгчетата ароматен праз.
Добър апетит и весел празник с тази разкошна рецепта за лаврак на тиган със сос от праз и шафран!