Начин на приготвяне
Едно от класическите ястия на италианската традиция е лазанята Болонезе, ястие, присъстващо специално за неделен обяд, но ако вместо обичайната лазаня приготвите тази нисковъглехидратна лазаня ще се изненадате всички с прекрасен резултат.
Ястие, еднакво богато на вкус и с вариант патладжан, което не само не влошава традиционната рецепта, но е изключително вкусно, нисковаглехидтратно, по-малко калорично ястие от оригиналната лазаня.
За да направите нисковъглехидратна лазаня с патладжани, започнете с приготвянето на патладжаните, като ги нарежете на тънки филийки с дебелина 1 см и ги накиснете в студена вода и сол за около 30 минути, така че да се да се отдели горчивината им.
Запечете ги на грилов тиган около 2-3 минути от всяка страна и оставете настрана. Или запечете във фурната филийките за двайсет минути, поръсени със зехтин. Представих ви два варианти, вие си изберете кой ви допада повече.
След това нека се посветим на приготвянето на сос Болонезе. Тайната е бавното готвене на много слаб огън, затова се въоръжете с търпение и разбъркайте от време на време, докато получите един невероятно вкусен сос Болонезе.
Експериментирах с различни количества и съставки, но рецептата, която предлагам, е моята рецепта! Приготвянето на този вкусен сос ще отнеме 15 минути, а напълно готов е за 35 мин.
Нарязваме ситно лука и на дребно пиперката и моркова. Изсипете две супени лъжици зехтин от екстра върджин в тенджера и изсипете нарязаните зеленчуци, за да ги задушите леко.
След около 5 минути добавете каймата и сотирайте още 5 минути, смесете с бяло вино и гответе, докато напълно се изпари виното. Добавете доматеното пюре, солта, останалото количество зехтин, скилидките чесън нарязани ситно и покрийте с капак. На много слаб огън оставете соса да се сгъсти за около 35-40 мин, като разбърквате от време на време, докато сосът се сгъсти и сготви.
След като патладжаните и сосът Болонезе са готови, преминавате към подготовката на нисковъглехидратната лазаня.
В подходяща тавичка изсипвате малко Болонезе и поставяте ред патладжанени филийки /които са нашата лазаня/. Поръсвате с пармезан и покривате със соса. Поставяте следващ слой патладжани на скара, настъргания пармезан и отново покривате със соса.
Така редите, докато свършат продуктите и завършите със слой сос, върху който ще поръсите настърган кашкавал и заливка от 2 яйца и 250 мл мляко /разбити с тел в млякото /. Може да прескочите стъпката със заливка и да поръсите кашкавал и нарязан на кръгчета домат. Аз предпочитам този вариант със заливка. Включете фурната на 200°С.
Печете за около 20-25 минути, докато заливката /кашкавала/ се запече.
Пригответе тазинисковъглехидратна лазаня с патладжани и сос Болонезе за семеен обяд и ще се изненадате от чудния ѝ вкус.