Начин на приготвяне
Обелваме и нарязваме картофите на кубченца. Карфиола начупваме на малки розетчици, а лука и чушките нарязваме на ситно.
Разстиламе зеленчуците в тавичката и ги разбъркваме заедно с хималайска сол, куркума, кимион, черен и червен пипер, чубрица, сушен и ситно стрит босилек и шарлан.
Наливаме малко вода, колкото да е на половината от височината им, тоест без да ги покрива. Печем на 250 градуса за около 35-40 минути, докато омекнат картофите и водата се поизпари, като по време на печенето периодично разбъркваме.
През това време нарязваме праза, гъбите и спанака на ситно и ги смесваме с белия боб (предварително сварен или от консерва/буркан).
В отделен съд разбъркваме яйцата с киселото мляко, содата, хималайската сол, чубрицата и черния млян пипер.
След като са готови картофите, изваждаме тавичката от фурната и разстиламе отгоре новите зеленчуци с боба и поливаме равномерно заливката (може да я разпределим със супена лъжица за да има навсякъде).
Печем още 20 минути да лек златист цвят на 200 градуса. Поръсваме с настърган кашкавал и връщаме във фурната за 2-3 минутки, колкото да се разтопи.
Нарязваме на квадратни парчета и поднасяме запеканката още докато е топла.
Нежна и същевременно богата на вкусове - зеленчукова запеканка с бял боб и гъби, достойна за празнична трапеза!
Чудно Вкусно!