Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Боб чорба»Селска боб чорба с пръжки

Селска боб чорба с пръжки

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Селска боб чорба с пръжки
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Най-вкусната боб чорба е селската с пръжки, поднесена с парче хляб и люто чушле, разбира се"

Необходими Продукти

  • боб - 400 г бял
  • пръжки - 6 с.л.
  • лук - 1 глава, малка, кромид
  • праз - 5 см стрък, бялата част
  • червена пиперка - 1 бр.
  • сухи чушки - 1 бр. пиперка
  • моркови - 2 бр.
  • доматена салца - 1 бурканче от пюре
  • червен пипер - 1 к.л.
  • гьозум - 1 с.л., изсушен
  • девесил - 1 - 2 щипки, изсушен
  • растителна мазнина - 3 - 4 с.л.
  • люта чушка - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накисваме старият фасул от вечерта. Изплакваме го и го заливаме със студена вода, колкото да го покрие.

Щом водата му заври, я изхвърляме и доливаме гореща, която е около 5-6 пръста над зърната.

Лукът, празът и морковите нарязваме на ситни кубчета.

Сухата чушка накисваме в малко топла вода.

В нагорещената мазнина поставяме пръжките.

Към тях прибавяме наситнените зеленчуци. Разбъркваме за около 5 минути, след което ги прибавяме към стария фасул.

Боб чорбата къкри на слаб огън.

След като зеленчуците омекнат, прибавяме червения пипер и доматите.

Варим, докато зърната на боба се разварят добре. Тогава добавяме солта и ароматните подправки.

Сухата пиперка я изваждаме от ястието, пълним я с мариновано сирене и можем да я прибавим като гарнитура или мезе.

Поднасяме селската боб чорба с пръжки топла с комат селски хляб, люта чушка и добро настроение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Наистина се получи много вкусна тази боб чорба!
11.01.2023 00:18