Начин на приготвяне
Накисваме старият фасул от вечерта. Изплакваме го и го заливаме със студена вода, колкото да го покрие.
Щом водата му заври, я изхвърляме и доливаме гореща, която е около 5-6 пръста над зърната.
Лукът, празът и морковите нарязваме на ситни кубчета.
Сухата чушка накисваме в малко топла вода.
В нагорещената мазнина поставяме пръжките.
Към тях прибавяме наситнените зеленчуци. Разбъркваме за около 5 минути, след което ги прибавяме към стария фасул.
Боб чорбата къкри на слаб огън.
След като зеленчуците омекнат, прибавяме червения пипер и доматите.
Варим, докато зърната на боба се разварят добре. Тогава добавяме солта и ароматните подправки.
Сухата пиперка я изваждаме от ястието, пълним я с мариновано сирене и можем да я прибавим като гарнитура или мезе.
Поднасяме селската боб чорба с пръжки топла с комат селски хляб, люта чушка и добро настроение.
Коментари