Начин на приготвяне
Смесете топлите мляко, вода и добавете солта, разбъркайте. Прибавете брашното и маята, замесете меко и еластично тесто.
Разделете тестото на три еднакви по размер топки, завийте ги с чиста кърпа за 30 минути.
Върху обилно набрашнен плот разточете първата топка на тънък лист, поръсете с няколко лъжици предварително смесените разтопено масло и олио и част от натрошеното сирене.
Разточете второто топче на тънък лист, поставете го върху първия и отново поръсете с мазнина и сирене.
Разточете третото топче и го поставете върху другите две, поръсете с мазнина и сирене.
Така положените три листа започнете да сгъвате един по един на плик.
Сгънете първия лист на плик, като мажете с мазнина, и го оставете в средата на другите листи.
Сгъвате втория лист като плика от първия остава вътре в него и мажете с мазнина.
По същия начин процедирате и с третия лист, като предходните два – един в друг.
Така сгънатата баница с пръсти разстилате в правоъгълна тава (аз ползвах от фурната), намазана с мазнина и поръсена с малко брашно, като се стремите да обхване цялата тава от край до край.
На така разтеглената турска баница правите леки диагонални прорези с остър нож на разстояние 2 см един от друг.
Оставете бюрека настрани за 30 минути да се понадигне и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до златисто кафяв цвят за около 30 минути.
Невероятно вкусна точена баница от турската кухня.