Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Бюрек»Точена баница с мая от турската кухня

Точена баница с мая от турската кухня

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Точена баница с мая от турската кухня4 / 4
23/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
16
"Рецепта от турската кухня за вкусна и пухкава точена баница с мая"

Необходими Продукти

  • вода - 1 ч.ч. топла
  • прясно мляко - 1 ч.ч. топло
  • сол - 1 ч.л.
  • суха мая - 1 пакетче
  • брашно - 4, 5 - 5 ч.ч.
  • плънка
  • сирене - 300 г
  • масло - 125 г
  • олио - 0.5 ч.ч.
  • яйца - 1 бр. за намазване
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете топлите мляко, вода и добавете солта, разбъркайте. Прибавете брашното и маята, замесете меко и еластично тесто.

Разделете тестото на три еднакви по размер топки, завийте ги с чиста кърпа за 30 минути.

Върху обилно набрашнен плот разточете първата топка на тънък лист, поръсете с няколко лъжици предварително смесените разтопено масло и олио и част от натрошеното сирене.

Разточете второто топче на тънък лист, поставете го върху първия и отново поръсете с мазнина и сирене.

Разточете третото топче и го поставете върху другите две, поръсете с мазнина и сирене.

Така положените три листа започнете да сгъвате един по един на плик.

Сгънете първия лист на плик, като мажете с мазнина, и го оставете в средата на другите листи.

Сгъвате втория лист като плика от първия остава вътре в него и мажете с мазнина.

По същия начин процедирате и с третия лист, като предходните два – един в друг.

Така сгънатата баница с пръсти разстилате в правоъгълна тава (аз ползвах от фурната), намазана с мазнина и поръсена с малко брашно, като се стремите да обхване цялата тава от край до край.

На така разтеглената турска баница правите леки диагонални прорези с остър нож на разстояние 2 см един от друг.

Оставете бюрека настрани за 30 минути да се понадигне и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до златисто кафяв цвят за около 30 минути.

Невероятно вкусна точена баница от турската кухня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: