Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Новогодишна пита Венец с лимец

Новогодишна пита Венец с лимец

Новогодишна пита Венец с лимец
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
7
"Питка венец за здраве и благодат на цялото семейство - вижте как да си я приготвите"

Необходими Продукти

  • суха мая - 1 пакет
  • вода - 200 мл хладка
  • захар - 1 равна с.л.
  • сол - 1 равна ч.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно от лимец - 1 ч.ч.
  • бяло брашно - 550 г за омесване
  • яйца - 1 бр. без жълтъка
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В хладка вода сипваме сухата мая и захарта. Добавят се 3 с.л. брашно и се разбърква на рядка каша.

Оставя се да бухне и с останалите продукти се замесва средно меко тесто, което да не лепне.

Намазва се с олио и оставяме да втаса 1 час на топло, покрито с фолио. Втасалото тесто се разделя на 8 равни части.

Оформят се 7 топки и нареждаме в намаслена тава с диаметър 26 см, като венец, а в средата се поставя чашка за крем карамел или каквато имате, но да е огнеупорна.

Последното тесто се оформя на два дълги фитила и се срязва на парчета, според броя на топките. Поставя се между две съседни топчета.

Оставя се да втаса още 30 минути, намазва се с отделения жълтък и поръсваме сусам.

Печем питката в загрята умерена фурна на 170 градуса до готовност за 35 минути. Изважда се, намазва се с масло и покриваме с кърпа.

Сервира се на празничната трапеза, като в средата се поставя запалена червена свещичка.

Весела и щастлива Нова година, бъдете здрави и успешни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: