Новогодишна пита Венец с лимец

31/12/2019
Приготвяне40 мин.
Готвене35 мин.
Общо75 мин.
Порции7
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 047
  • Преглеждания за месеца22
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • суха мая - 1 пакет
  • вода - 200 мл хладка
  • захар - 1 равна с.л.
  • сол - 1 равна ч.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно от лимец - 1 ч.ч.
  • бяло брашно - 550 г за омесване
  • яйца - 1 бр. без жълтъка
  • сусам
* мерки и количества
Питки

Начин на приготвяне

В хладка вода сипваме сухата мая и захарта. Добавят се 3 с.л. брашно и се разбърква на рядка каша.

Оставя се да бухне и с останалите продукти се замесва средно меко тесто, което да не лепне.

Намазва се с олио и оставяме да втаса 1 час на топло, покрито с фолио. Втасалото тесто се разделя на 8 равни части.

Оформят се 7 топки и нареждаме в намаслена тава с диаметър 26 см, като венец, а в средата се поставя чашка за крем карамел или каквато имате, но да е огнеупорна.

Последното тесто се оформя на два дълги фитила и се срязва на парчета, според броя на топките. Поставя се между две съседни топчета.

Оставя се да втаса още 30 минути, намазва се с отделения жълтък и поръсваме сусам.

Печем питката в загрята умерена фурна на 170 градуса до готовност за 35 минути. Изважда се, намазва се с масло и покриваме с кърпа.

Сервира се на празничната трапеза, като в средата се поставя запалена червена свещичка.

Весела и щастлива Нова година, бъдете здрави и успешни!

Практичен метален нож за тесто 20 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен метален нож за тесто 20 см
7.55 лв.
Виж ››

Приготвянето на тестени сладкиши и солени изделия вече е по-лесно, бързо и точно, благодарение на металния нож за тесто. Усъвършенствайте уменията си в боравенето с тесто и станете истински самоук талант с вашия нов метален нож за тесто!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар