Начин на приготвяне
В дълбока купа пресяваме два пъти брашното със солта. За целта използваме брашно на София Мел за баници.
Правим кладенче, в което изсипваме газираната студена вода, оцета и около 50 мл / 3-4 с.л./ от олиото.
Тайната на лесното дърпане на корите е в мазнината и оцетът. Той прави тестото еластично и лесно за разточване.
Замесвам меко и еластично тесто, което не лепне по ръцете ви.
Нарязваме го на малки късчета, от които се оформят топчета. Моите излязоха осем броя, но по-големи.
Можете да ги разполовите и да направите по-малко по големина банички.
Всяко от тях поставяме в съд с растителна мазнина за около 40 минути, като ги покриваме с кърпа.
След като тестото си почине и поеме от мазнината, се изважда по един брой, другите се покриват.
След като тестото почине и попие от мазнината, изваждаме топче от него, като отново покрием останалите, за да не се образува коричка по тях.
Разточваме с точилка внимателно и поизтегляме с ръка краищата до тънка прозрачна кора. Ако някъде се прокъса, не се притеснявайте, не е проблем. Колкото по-тънко се издърпва тестото, толкова по-тънки ще бъдат корите за точените банички.
Оформя се на правоъгълник и се намазва обилно с разтопено масло.
Сиренето настъргваме на едро ренде и го смесваме с добре разбитите белтъци.
Посипваме от сместа равномерно по повърхността.
Прехлупваме листа като плик от четирите краища и оформяме баничката.
Намазваме ги обилно с разтопено масло и поръсвам със сусам.
Подреждаме точените банички в плоска тава (тази от фурната), покрита с хартия за печене.
Печем се на 200 градуса за около 20 -25 минути до готовност и златиста коричка.
На дъното на фурната поставям купичка с вода.
Гарнирани с домашно квасено мляко, удоволствието е пълно с тези точени банички (стъпка по стъпка) .