Начин на приготвяне
Предлагам ви чудно вкусно мезенце с тези разкошни патешки бонфиленца. Комбинирате ли ги с хубава гарнитура, те могат да се превърнат и в изискано основно ястие.
Не трябва да бъркаме патешкото бонфиле с гърдите, от които приготвяме така обичаното магре.
Бонфилето е фино и малко, доста по-тънко и крехко. Тъй като все пак си е дивечиво месо си има тънкости, които ако не се спазят, може да стане сухо и жилаво.
Може да се пекне направо без предварителни обработки, но в тази рецепта ви представям как да го направите още по-изкусително.
Първоначално го почистваме от външни видими ципички, без да нарушаваме целостта му. Не пипаме жиличката в средата, защото ще го разкъсаме.
Ако все пак много искате да я премахнете, трябва да нарежете на тънки ивици месцето. Аз го оставям цяло, защото при мариноването ципичката в средата си омеква и не я забелязвам дори.
Поставяме филенцата в дълбока купа и натриваме с черен пипер и много малко сол.
Смиламе 140 г от ананаса със сока от 1 портокал и малко лимонов сок. Сипваме при патешкото, така че хубаво да обгърне всяко от бонфилетата. Покриваме със стреч фолио и оставяме в хладилника да престои 1 денонощие.
Когато искаме да изпечем нашето разкошно мезенце, му приготвяме ароматна компания от лук шалот в съчетание с ананас и сок от портокал.
За целта режем лука на жулиени и запържваме до омекване в 3 лъжици зехтин. Сипваме сока от останалия 1/2 портокал и рестото от ананаса - 60 г, смлян на кашичка. Добавяме сол на вкус и малко черен пипер и бъркаме до редуциране на този един вид сос.
Ще се запитате защо не ползваме марината, която е съставена от същите компоненти. Не правим това, защото в нея има отделена от месото кръв. Понякога отбирам само отгоре, където не забелязвам остатъци от кръвта, но вие направете както прецените.
Идва ред на протагониста в тази рецепта - патешкото.
Отцеждаме от маринатата, като поставяме филенцата върху кухненска хартия.
Запичаме всяко в силно нагорещен тиган със зехтинче. Нека си добие тъмно златиста коричка, а отвътре да розовее.
Поднесяме вкусното месце топло върху канапе от ароматния лук шалот.
Добър апетит! Печените патешки бонфиленца в плодова марината са страхотни!