Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък хляб»Плоска селска питка с типово брашно

Плоска селска питка с типово брашно

Плоска селска питка с типово брашно
Снимка: Веселина Константинова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
2

Необходими Продукти

  • типово брашно - 500 г
  • пълнозърнесто брашно - 300 г
  • мая - 7 г суха
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 350 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете типовото и пълнозърнестото брашно. Направете кладенче и прибавете маята.

Чукнете яйцата в купа, разбийте ги с вилица и добавете киселото мляко. Разбъркайте и прибавете останалите съставки.

Изсипете сместа към брашното и разбъркайте с лъжица, добавете малко хладка водичка и замесете меко тесто.

Оставете тестото на топло, покрито с кърпа, за да втаса.

Готовото тесто разделете на две топки. Намажете дъното на подходящи тави за печене. Във всяка тава сложете по една топка тесто и раздърпайте внимателно от центъра към стените на тавата.

Оформете питките. Изпечете във фурна на печка на дърва. Готовите питки увийте в чиста, памучна кърпа.

Тези питки с типово брашно стават много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: