Начин на приготвяне
Пресява се типовото брашно в купа и се оформя кладанче. Сипва се газираната вода, олиото, сол, захар и с вилица се разбърква добре на топка тесто, когато не може повече да се бърка, се сипва на поръсeн с брашно плот и се меси около 5 минути на средно меко тесто. Покрива се с кърпа и оставям за 15 минути да си почине и отпусне тестото.
Отделя се топче с големина на ябълка за Снежко, маслинка се нарязва на малки парчета за очи и копчета, а парче морков за нос. Голямата част от тестото се разстила като питка в намаслена тава 28 см.
От отделеното тесто се оформя фигурата с глава, тяло, шапка и шал. Питката се намазва с олио и фигурата се залепва, поставят се очи, нос и копчета. С вилица се набожда постната питка и печем в загрята фурна 180 градуса до готовност.
Поднасяме на трапезата с шарена сол.
Рецептата е на Соня Данова, но аз промених бялото брашното с типово.
Идеята е подходяща за Бъдни вечер!