Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Постна питка с типово брашно

Постна питка с типово брашно

Постна питка с типово брашно
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"За един от най-големите християнски празници в годината пригответе разкошна постна питка с красива декорация"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г типово
  • сода за хляб - 1 ч.л. равна
  • олио - 2 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • газирана вода - 400 мл
  • маслини - 1 бр.
  • моркови - 1 парче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресява се типовото брашно в купа и се оформя кладанче. Сипва се газираната вода, олиото, сол, захар и с вилица се разбърква добре на топка тесто, когато не може повече да се бърка, се сипва на поръсeн с брашно плот и се меси около 5 минути на средно меко тесто. Покрива се с кърпа и оставям за 15 минути да си почине и отпусне тестото.

Отделя се топче с големина на ябълка за Снежко, маслинка се нарязва на малки парчета за очи и копчета, а парче морков за нос. Голямата част от тестото се разстила като питка в намаслена тава 28 см.

От отделеното тесто се оформя фигурата с глава, тяло, шапка и шал. Питката се намазва с олио и фигурата се залепва, поставят се очи, нос и копчета. С вилица се набожда постната питка и печем в загрята фурна 180 градуса до готовност.

Поднасяме на трапезата с шарена сол.

Рецептата е на Соня Данова, но аз промених бялото брашното с типово.

Идеята е подходяща за Бъдни вечер!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: