Задушена телешка опашка

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Задушена телешка опашка
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 10
14/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
250 мин.
Порции
4
"Знаете ли какво още ви трябва за тази страхотна задушена телешна опашка - чаша червено вино, разбира се"

Необходими Продукти

  • телешка опашка - 1 кг на дебели шайби
  • лук - 1 голяма глава
  • моркови - 2 бр.
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • червено вино - 500 мл
  • говежди бульон - около 1.2 л. (или зеленчуков)
  • зехтин - 6 с.л.
  • масло - 50 - 60 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шайбите от телешка опашка запечатайте в дълбок съд на силен огън с 3-4 лъжици зехтин, докато добият златист загар от всички страни.

При тази процедура е възможно доста да ви пръска от мазнината, затова може да захлупите с капак.

Добре е да запечатате на два пъти, защото количеството е много и няма да се побере на 1 пласт най-вероятно.

Извадете опашките в чиния и в същата мазнина + още 1-2 лъжици зехтин запържете за 10 минутки едро нарязаните лук, морков и чесън. Върнете при тях опашките, налейте виното и задушете за 10 минути, след това долейте с бульона, така че почти да покрива телешкото, и оставете да заври.

Когато това се случи, покрийте с капака на съда, намалете огъня до слаб и оставете да се задушават 2.5 часа до 3.

Месото е готово, когато с лекота се разпада от кокала. Понякога варя и задушавам цели 4 часа, но това е и тайната на ястието - бавно готвене на слаб огън. Доливам вода или бульон, ако нивото спадне.

Следващата стъпка е да се редуцира бульонът. Имате избор или да оставите зеленчуците така, на едри парчета, които обаче са съвършено меки и топящи се в устата, или да пасирате, като извадите месото.

Оставете бульона да заври на силен огън при вече вдигнат капак, пуснете вътре маслото, посолете на вкус и редуцирайте до сгъстяване на соса и количество, каквото желаете. Тук е моментът да ви предупредя да не прекалявате със солта, защото при намаляване на течността сосчето може да стане прекалено солено и тогава ще се наложи пак да разреждате. Това не е голям проблем, но все пак целта е гъст, концентриран и консистентен сос.

Върнете телешките опашки в тенджерата и оставете да се задушат за още 15-20 минути.

Ястието е чудно вкусно и без подправки, но ако желаете, си добавете.

Още по-неустоимо е, когато престои няколко часа, преди да се сервира.

Не спестявайте от качеството на виното, което ще сложите, колкото по- добро е, толкова по-вкусна ще стане задушената телешка опашка ви.

Разкош!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
По този начин никога няма да успеете да с гъстите соса, също така тази гозба без дафинов лист е гола вида, точно като соса :)
28.12.2021 20:27
1
Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Правила съм такава вкусотия в един от хотелите, където работех. Доста време се готви опашката, но пък резултата е уникален
14.01.2020 16:59
1
1
Покажи всички подкоментари