Сладки Милинки

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
3733k1k4
Сладки Милинки
Снимка: Аника Войт
2 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Обичаме хората, които стават рано сутрин и приготвят милинки, особено кога са ни в къщата"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • мая - 1 1/2 суха
  • прясно мляко - 400 мл
  • олио - 100 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • За заливката
  • яйца - 1 бр.
  • брашно - 2 с.л.
  • масло - 80 г
  • вода - 150 - 200
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходящ съд се смесват 4-5 лъжици от топло, но не горещо мляко, 1-2 лъжици брашно, захарта и маята. Разбърква се добре на гладка, негъста кашица.

Съдът се покрива с домакинска кърпа и се оставя на топло да втаса. Тя трябва да стане на мехурчета и увеличава обема си. За по-бърз резултат може да ползвате фурната, като загреете на 50 градуса и оставите вратичка та леко отворена.

Брашното се пресява в голяма купа и се смесва със щипка сол. Прави се кладенче и в него се излива втасалата мая, млякото, олиото и яйцето.

Замесва се тесто, което трябва да е меко и да не полева по стените на съда или ръцете.

Покрива с кърпа и се оставя отново на топло да втаса, докато увеличи обема си.

Когато тестото втаса, се изважда на кухненския плот от и се разделя на 4 еднакви части и от всяка се правят по равен брой топчета.

Оформените топчета се овалват в топла мазнина и се нареждат в тавата на малко разстояние едно от друго. Оставят се да втаса отново.

Добър вариант е ту да покриете тавичката с фолио и да я приберете в хладилника. Те ще втасват цяла нощ, а на сутринта ще имате топла и вкусна закуска. Изберете тава с високи стени, за да не се развалят надутите топчета.

Приготвяме заливката непосредствено преди да изпече нашите сладки милинки. В купа слагаме леко разтопеното масло.

Прибавяме брашното и солта и разбъркваме отново. Накрая слагаме и яйцето и разбиваме хубаво. Със сместа заливаме втасалите милинки.

Пекат се в предварително загрята фурната на 200 градуса за около 30-40 минути. След като ги изкараме, ги поръсваме обилно с пудра захар.

Да ви е сладко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: