Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кейк с пюре от тиква

Кейк с пюре от тиква

Кейк с пюре от тиква
Снимка: Росица Петрова
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Режете ги по-големи тези парчета кейк с пюре от тиква, че много малки ни се виждат"

Необходими Продукти

  • пюре от тиква - 1 ч.ч.
  • мед - 1 с.л.
  • брашно - 1 1/2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • кафява захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • ванилова захар - 1 пак.
  • канела - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • джинджифил - 1/2 ч.л.
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
  • шоколад - 50 г
  • стафиди - 50 г
  • какао - 1 с.л.
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1 ч.ч. = 220 мл

Пресейте брашното в купа. Прибавете към него всички сухи съставки (сода, бакпулвер, ванилова захар, канела, джинджифил, индийско орехче). Разбъркайте ги добре.

В друг съд намачкайте тиквата, докато стане на пюре и прибавете меда. Може да ползвате варена или печена тиква.

Нарежете шоколада на дребни парченца.

В купа разбийте яйцата със захарта до образуване на гладък крем. Най-добре с миксер на високи обороти. Прибавете олиото и отново разбъркайте, колкото да се усвои от сместа.

След това сложете пюрето от тиква и прясното мляко. Разбъркайте.

Започнете да добавяте сухите съставки на няколко пъти.

Щом сместа стане хомогенна, отделете 1 ч.ч. Към нея прибавете 1 с.л. какао.

В останалата смес добавете нарязания на дребно шоколад и стафидите.

Намажете с малко олио форма за кекс. Може да ползвате както кръгла, така и правоъгълна форма. Ако не разполагате с такива, може и в тавичка.

Изсипете първо светлата смес. Върху нея сложете какаовата. С помощта на дървено шишче смесете внимателно двете смеси с няколко движения, колкото да се получат шарки.

Печете тиквения кекс на 170 градуса с вентилатор за около 50 минути до суха клечка. Ако печете в тава, времето за печене ще е по-кратко. Затова наблюдавайте и щом се запече, проверете с дървено шишче. Ако излиза сухо, вашият кекс е готов.

След изпичане оставете за няколко минути във формата, след което извадете кейка с пюре от тиква и охладете върху решетка. По желание поръсете с пудра захар.

Много ароматен и сочен сладкиш с тиква.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: