Начин на приготвяне
От лещата се смила брашно. В домашни условия това най-ефективно би се случило в уред като нутри блендер.
В случай че се ползва от по-твърдата и ситна леща, може да се накисне във вода предварително.
Двата вида брашно се смесват със солта и се формира кладенче. В него се сипва водата, предварително леко затоплена. Разварят се маята със захарта и се изчаква да шупне.
Добавя се зехтинът и се замесва гладко тесто. Слага се допълнително брашно или течност само ако е необходимо, за да се получи средно меко тесто, което да не залепва по пръстите и плота.
Оформя се продълговато хлебче и се слага в намазнена или покрита с хартия за печене форма от стандартните правоъгълни за кексове.
Оставя се да втаса и удвои обема си за около 1 час.
Фурната се загрява до 190 градуса и хлябът с леща се пече 25 минути или до хубава златиста коричка.
Изважда се от формата топъл и изстива върху решетка. Ако коричката му е много твърда, може да се завие за 2-3 минутки с кърпа и така ще омекне.
Предимството на този хляб е, че е по-различен от обикновения - на цвят и с вкус много приятен (особено поръсен със зехтин). Освен това съдържа полезни съставки благодарение на лещата, която е богата на минерали, протеини, фибри.