Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб с леща

Хляб с леща

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Хляб с леща
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
10
"Тук се изненадахме много приятно - хляб с леща"

Необходими Продукти

  • леща - 100 г от бързосваряемата
  • брашно - 300 г пшенично
  • мая - 10 г жива
  • вода - 200 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л. + за намазняване на ръцете
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От лещата се смила брашно. В домашни условия това най-ефективно би се случило в уред като нутри блендер.

В случай че се ползва от по-твърдата и ситна леща, може да се накисне във вода предварително.

Двата вида брашно се смесват със солта и се формира кладенче. В него се сипва водата, предварително леко затоплена. Разварят се маята със захарта и се изчаква да шупне.

Добавя се зехтинът и се замесва гладко тесто. Слага се допълнително брашно или течност само ако е необходимо, за да се получи средно меко тесто, което да не залепва по пръстите и плота.

Оформя се продълговато хлебче и се слага в намазнена или покрита с хартия за печене форма от стандартните правоъгълни за кексове.

Оставя се да втаса и удвои обема си за около 1 час.

Фурната се загрява до 190 градуса и хлябът с леща се пече 25 минути или до хубава златиста коричка.

Изважда се от формата топъл и изстива върху решетка. Ако коричката му е много твърда, може да се завие за 2-3 минутки с кърпа и така ще омекне.

Предимството на този хляб е, че е по-различен от обикновения - на цвят и с вкус много приятен (особено поръсен със зехтин). Освен това съдържа полезни съставки благодарение на лещата, която е богата на минерали, протеини, фибри.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: