Заек със спанак в гювеч

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Заек със спанак в гювеч
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
140 мин.
Общо
160 мин.
Порции
6
"Този път изненадата в гювеча е заек със спанак"

Необходими Продукти

  • заек - 1 бр.
  • спанак - 400 г
  • лук - 1 голяма глава
  • чесън - 6 - 7 скилидки
  • домати - 2 бр.
  • чушки - 2 - 3 бр. зелени
  • олио - около 50 мл
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • червено вино - 1 ч.ч.
  • вода - около - 1 ч.ч. или пилешки бульон
  • дафинов лист - 2 бр.
  • черен пипер - 1 ч.л. или на вкус, млян
  • розмарин - 2 - 3 клонки пресен или сушен
  • червен пипер - 2 щипки
  • сол - на вкус
  • магданоз - 5 - 6 клонки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистеният и измит заек се разфасова на едри парчета, които се посоляват и натриват с черен пипер.

По желание могат да се запечатат на тиган, но не е задължително.

Чушката, лукът, доматите, чесънът и се почистват, измиват и се режат на едро. Измитият спанак също се нарязва и намачква с малко сол, за да слегне.

В гювеч с вместимост 4.5-5 л. се налива малко мазнина, подрежда се пласт зеленчуци плюс спанак, които се посоляват, и върху тях се подрежда от заешкото. Отгоре се слага дафинов лист, щипка червен пипер и клонки розмарин и магданоз и се поръсва с олио. Следва още един пласт на същия принцип.

Залива се с двата вида вино и вода или бульон. За повече сос може да се добави още течност.

Гювечът се захлупва и поставя в студена фурна, която се пуска да загрява до 150 градуса. Заекът в гювеч се пече така на слаб огън 2 часа, после капакът се отстранява, температурата се вдига до 180 градуса и се готви до лек загар на повърхността.

Заекът със спанак в гювеч се сервира топъл, поръсен със свеж магданоз.

Добър апетит а този апетитен печен заек!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
56
40
31
20
10
Дай твоята оценка: