Начин на приготвяне
Почистеният и измит заек се разфасова на едри парчета, които се посоляват и натриват с черен пипер.
По желание могат да се запечатат на тиган, но не е задължително.
Чушката, лукът, доматите, чесънът и се почистват, измиват и се режат на едро. Измитият спанак също се нарязва и намачква с малко сол, за да слегне.
В гювеч с вместимост 4.5-5 л. се налива малко мазнина, подрежда се пласт зеленчуци плюс спанак, които се посоляват, и върху тях се подрежда от заешкото. Отгоре се слага дафинов лист, щипка червен пипер и клонки розмарин и магданоз и се поръсва с олио. Следва още един пласт на същия принцип.
Залива се с двата вида вино и вода или бульон. За повече сос може да се добави още течност.
Гювечът се захлупва и поставя в студена фурна, която се пуска да загрява до 150 градуса. Заекът в гювеч се пече така на слаб огън 2 часа, после капакът се отстранява, температурата се вдига до 180 градуса и се готви до лек загар на повърхността.
Заекът със спанак в гювеч се сервира топъл, поръсен със свеж магданоз.
Добър апетит а този апетитен печен заек!