Начин на приготвяне
Добре почистените патешки воденички се объркват със едрата сол и престояват в хладилник едно денонощие.
Измиват се от солта, хубаво се отцеждат и подсушават.
В удобен съд подходящ за фурна се сипват воденичките и патешката мас, предварително разтопена на бавен огън. Слагат се и главите чесън с обелени само външния слой сухи листа и леко смачкани, за да пускат аромат.
За аромат се добавя и клонка мащерка и дафинов лист, но ако някой не обича, може да пропусне която и да е от ароматизиращите съставки.
Съдът се захлупва, като се оставя лек отвор. Много са подходящи гювечите, които си имат отворче на капака.
Слага се в студена фурна и се включва на слаба температура - 130-140 градуса. Така се готвят воденичките в мазнината, която ги покрива, и бавно омекват и стават разкошни.
Времето е около 3 часа, но може да отнеме и повече. Опитват се и когато са съвършено меки, са готови.
При разрязване са червеникави и с наситен цвят, а вкусът е уникален.
Патешките воденички конфи са идеални за добавка към салати, за разкошни мезета и супи.
Могат да се консервират, обгърнати в мазнината, като се приберат в бурканчета или в подходящ добре затворен съд в хладилника, като чесънът и подправките се отстраняват.