Сарми с телешка кайма в гювеч

07/02/2020
"Сармите с телешка кайма в гювеч са на почит у дома "
Приготвяне30 мин.
Готвене150 мин.
Общо180 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо279
  • Преглеждания за месеца30
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отцежда се киселата зелка.

Отделят се листата до най-малките. Изрязва се началото на дебелата средна жилка на всяко листо.

Малките листа от кочана се подготвят нарязани на дребно. Телешката кайма се смесва с ориза.

В дълбок тиган се приготвя плънка от каймата, лука, чесъна и ориза. Най-напред се запържва лукът, нарязан дребно. Добавя се настърганият морков. Прибавя се сместа от кайма и ориз и се разбърква. Пържи се 10 минути и се прибавят накълцаните скилидки чесън и подправките: червеният пипер, кимионът и джодженът.

Готовата плънка се оставя да почине настрани.

На дъното на гювеча/гърнето се нареждат парчета нарязана сланина. Върху нея се разпределят нарязаните парчета зеле от малките листа.

В средата на всяко подготвено изрязано зелево листо се слага по 1-2 супени лъжици плънка, според големината на листото.

Завиват се сарми, като върху плънката се подгъва първо по-плътната част на листото, след това се загръщат двете странични части една върху друга и накрая се навива към тънката част на листото.

В съда сармите се подреждат върху крайната навита част на листото, за да не се развиват, като на дъното първо се започва нареждането с най-големите сарми.

Налива се зелев сок до най-горния ред сарми и така приготвения гювеч със зелеви сарми се захлупва и се слага в студена фурна.

Настройва се за печене на 190 градуса за 2 часа и половина. Сармите с телешка кайма в гювеч са готови.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар